"tussen Demer en Nete" - tocht Ramsel

Zondag 3 oktober 2021

19de wandeltocht “Tussen Demer en Nete"

Startplaats : Parochiezaal Ramsel (Herselt)

Stationsstraat 39

2230 Ramsel (Herselt)

inschrijven kan vanaf 7 u tot 15 u


Afstanden 5 – 7 – 10 – 12 – 15 – 17 – 22 km


Na meer dan een jaar met de Covid19-epidemie geconfronteerd te zijn, starten we onze activiteiten terug op. Behoudens onvoorziene omstandigheden, staan we klaar om je in alle veiligheid te verwelkomen.

Ramsel, een deelgemeente van Herselt, is door zijn omvangrijke bossen en natuurgebieden, gekend als groene gemeente. Vanaf de 18e eeuw was Ramsel vooral bekend voor zijn steenbakkerijen. Deze economische activiteit bleef bestaan tot eind 20e eeuw. De sporen in het landschap zijn nog merkbaar. Stille getuigen hiervan zijn de talrijke kleiputten die nu dienstdoen als visvijver.

De gemeente werd eind 19de eeuw van noord naar zuid doorkruist door spoorlijn 29 (Aarschot-Herentals) aangelegd in 1860-1861. In 1989 werd de spoorbedding omgevormd tot een toeristisch fiets- en wandelpad, de Hageland-Kempenroute”. De spoorwegbrug aan de Bergstraat is nog intact en werd opgesmukt met een reuzegrote Uil in houtsculptuur.

Ingevolge de onzekere coronatoestanden kozen wij ervoor om dit jaar binnen het grondgebied van de gemeente Ramsel te blijven. Niettemin zijn we erin geslaagd een zeer gevarieerd parcours uit te stippelen. Vanuit de Parochiezaal van Ramsel kan men kiezen uit 3 lussen die ook onderling kunnen gecombineerd worden. In de nabijheid van de startzaal is voldoende parkeergelegenheid voorhanden.

5 km: Via de Hageland-Kempenroute eventjes richting Westmeerbeek. Ter hoogte van de Visvijverstraat naar de Hoekheide, daarna door de wijk Steenovens terug naar de Parochiezaal.

Deze wandeling is ook geschikt voor rolwagens, kinderwagens en minder mobiele wandelaars.

7 km: De Hageland-Kempenroute volgen richting Aarschot. Aan de spoorwegbrug de Bergstraat in richting Hoevenstraat om in de Hamerstraat aan een oud “O.L.V. van Lourdes kapelletje,” even te verpozen op een rustbank. Via een bosweg naar de Madestraat en even later opnieuw aansluiten op de Hageland-Kempenroute richting startzaal. Ter hoogte van de Bergstraat een korte rondwandeling over het pad langs de “Kleiput” en dan komt de Parochiezaal weer in zicht.

10 km: Richting Sint Hubertuskerk, de Oude Steenovenweg, de Gewestweg N19 oversteken naar Achter de wereld, de Molenvloed op en natuurgebied “Langdonken” in.

Dit natuurreservaat ligt in de vallei van de Kalsterloop, op de overgang van arme Kempische zandgronden en de rijkere leemgronden van het Hageland en bestaat vooral uit moerassen.

Na dit natuurgebied brengen de Donkstraat, het Roteinde en de Bosstraat je tot aan de Bergstraat waar een rondje “Kleiput” gestapt wordt. Na deze rondwandeling komt de startzaal weer in het vizier.

Door lussen onderling te combineren, kan je ook 12 – 15 – 17 – of 22 km wandelen.

Wij hopen je, op zondag 3 oktober aanstaande, gezond en wel, en in alle veiligheid te mogen verwelkomen. Onze medewerkers staan voor u klaar.