"tussen Demer en Nete" - tocht Ramsel

Zondag 4 oktober 2020

18de wandeltocht “Tussen Demer en Nete”

Vertrek: Parochiezaal Ramsel (Herselt)

Stationsstraat 39

2230 Ramsel

Afstanden 5 – 6 – 11 – 13 – 19 – 21 – 27 km

Dit jaar stappen we opnieuw in de richting van de Demer met als centraal punt, de rust- en controlepost in de Parochiezaal te Ourodenbergh.

Starten doen we zoals steeds vanuit de Parochiezaal in Ramsel, waar er voldoende parkeergelegenheid voorhanden is.

Ramsel is een deelgemeente van Herselt, door zijn talrijke bossen en natuurgebieden, gekend als groene gemeente. Vanaf de 18e eeuw was Ramsel vooral bekend voor zijn steenbakkerijen. Deze economische activiteit bleef bestaan tot eind 20e eeuw. De sporen in het landschap zijn nog merkbaar. Stille getuigen hiervan zijn de talrijke kleiputten die nu dienstdoen als visvijver.

Wij hebben in 2019 het engagement aangegaan om, met onze “Tussen Demer en Netetocht,” in 2020 deel te nemen aan de WalkOn-events. Dit initiatief houdt in dat wij meewerken aan een project voor een duurzame en leefbare wereld. Meer informatie hierover vind je onderaan de pagina.

Onder voorbehoud geven we een korte beschrijving van het parkoers. Let wel, door de corona-epidemie kunnen we deze nog niet gaan verkennen. Een definitieve update volgt later.

De korte afstanden, 5 en 6 km, maken telkens een prachtige lus rondom Ramsel. De 5 km is ook geschikt voor rolwagens, kinderwagens en minder mobiele wandelaars.

Voor de kinderen tot 12 jaar is er een wandelzoektocht op het parkoers van 5 km. Meer informatie vinden jullie later op deze website.

Door de 5 en 6 km te combineren kom je tot een wandelafstand van ongeveer 11 km. De rustpost is dan voorzien in de startzaal.

Vanaf de 13 km vertrek je via prachtige bos en veldwegen in de richting van de natuurgebieden “de Langdonken” en de Blakers. Via de flank van de Gijmelberg, bereik je (ongeveer 6,5 km) de rustpost in Ourodenbergh.

Voor de langere wandelingen, de 18, 20 en 26 km, maak je één of twee lussen bij vanuit de rustpost.

De 18 en de 26 km 1ste maal, maken een extra lus van ongeveer een 6 km. Je stapt over de Gijmelberg en via mooie bos- en veldwegen.

De 20 en 26 km gaan met een lus van ongeveer 8 km in de richting van het prachtige Hagelands bosgebied “Meetshoven” in Aarschot.

Nadat je voor de laatste maal hebt verlaten, wandel je terug naar de parochiezaal in Ramsel. Het parcours gaat door “de Meertsels” in de richting van het fietspad “ Hageland-Zuiderkempen”.

In Ramsel eindigen alle parkoers rond de oude kleiput. Daarna kan je in de startzaal genieten van een koude of warme drank en smullen van onze broodjes of de vers gemaakt "smoske".

7de wandelzoektocht voor kinderen van tot 12 jaar


Stappen voor gelukkige mensen in een betere wereld, dat is het engagement dat Wandelsport Vlaanderen samen met hun partner Vayamundo de WalkOn Hiking Events met u allen wil aangaan.

Een wandelcriterium van 50 bijzondere wandelorganisaties, gespreid over het Vlaamse wandellandschap met als eerste doel zoveel mogelijk mensen aan het wandelen te krijgen. Daarnaast willen we bovenal inzetten in natuur- en milieuzorg, active ageing, integratie van andersvaliden en jonge gezinnen, solidariteit onder elkaar.

Door je deelname aan WalkOn 2020 steun je de aanbouw van een heus WalkOn-bos.

Samen met de Mooimakers wordt er een bewustzijn campagne gevoerd tegen zwerfvuil, om Vlaanderen mooier en properder te maken.

Meer informatie hierover vind je terug op www.walkon.be of op de Walkon-stand tijdens de wandeling. Je kan er ook deelnemen aan de WalkOn-wedstrijd.