"tussen Demer en Nete" -  tocht Ramsel

           Zondag 8 oktober 2023 

      20ste wandeltocht “Tussen Demer en Nete"  

   Startplaats : Parochiezaal Ramsel (Herselt)

  Stationsstraat 39

            2230 Ramsel  (Herselt)

    inschrijven kan vanaf 7 u tot 15 u

Afstanden 5 – 6 – 8,5 – 12 - 19 – 21 – 29 km


Zondag 8 oktober richt wandelclub “De Lustige Stappers vzw”, al voor de 20e maal de “Tussen Demer en Nete” wandeltocht in. Dit jaar gaan we met de langere afstanden nog eens terug in de zuidelijk richting. Je wandelt op de grens van de Zuiderkempen en het Hageland. Zoals de vorige tochten is de start vanuit de Parochiezaal in de Stationsstraat 39 te Ramsel. Daar is in de onmiddellijke nabijheid voldoende parkeergelegenheid.

 

Vooraf even een korte toelichting over de vertrekgemeente. Ramsel, een deelgemeente van Herselt, is door zijn talrijke bossen en natuurgebieden gekend als groene gemeente. Vanaf de 18e eeuw was Ramsel vooral bekend voor zijn steenbakkerijen, de sporen in het landschap zijn nog merkbaar. Deze economische activiteit bleef bestaan tot het eind van de 20ste eeuw.

 

Je kan kiezen uit een brede waaier aan wandelmogelijkheden: 5 – 6 – 8,5 – 12 – 19 – 21 – 29 km.

Voor “elk wat wils” dus en vanaf de 12 km zijn er rustposten voorzien.

 

Alle afstanden vertrekken door de Stationsstraat richting Sint Hubertuskerk om vervolgens via de Oude Steenovenweg de Bosstraat en/of het Roteinde te bereiken.

 

Het 5 km parkoers trekt verder door de Bosstraat en de Bergstraat naar het wandelpad rond de kleiput in Ramsel. Dit parkoers is geschikt voor minder- valide wandelaars.

 

De 6 km gaat via het Roteinde naar de oude spoorwegbedding Aarschot-Herentals-Turnhout, (gekend als spoorlijn 29, geopend in 1863 en uitgebaat door de “Grand Central Belge”). Deze spoorlijn was belangrijk voor de steenbakkerijen in Ramsel, voornamelijk om deze te voorzien van grondstoffen en het vervoeren van de bakstenen. De spoorlijn werd in 1986 gesloten.

Thans doet de oude spoorwegbedding dienst als wandel- en fietspad, de zogenaamde Hageland-Kempenroute. Aan de kleiput sluit deze wandeling aan op de 5 km.

 

Op de 8,5 km stap je vanaf de splitsing in het Roteinde richting Donkstraat om daarna het prachtige natuurgebied de Langdonken te bereiken en te doorkruisen.

Over de Molenvloed en de Venusberg keert het parkoers terug naar de startzaal.

 

De 13 km verlaat in de Donkstraat het 9 km parkoers en stuurt je langs de boorden van natuurgebied “de Blakers” naar het rustpunt in fanfarezaal “Sint Pietersvrienden” in de Gijmel te Langdorp.

Op de terugweg lopen alle langere afstanden via het bruggetje in de Blakers, richting de Boomgaardstraat naar de oude spoorwegbedding, waar ze aansluiten op de kortere afstanden.

 

Voor de 19 – 21 – 29 km vertrekken er vanuit de rustpost 2 lussen.

De 19 km en 29 km (1ste maal) loopt in de richting van de Demer in Langdorp. Via de Bosberg keer je terug naar de rustpost.

 

De 21 km en 29 km (2ste maal) wandel je in de richting van de Langdonken om daarna via de Kleine Opperstraat en door de Langdorpse bossen terug te keren naar de rustpost.