"tussen Demer en Nete" - tocht Ramsel

Op zondag 6 oktober richt wandelclub “De Lustige Stappers vzw” voor de 17e maal de zogenaamde “Tussen Demer en Nete tocht” in.

De start is zoals steeds voorzien vanuit de Parochiezaal in de Stationsstraat 39 te Ramsel. In de onmiddellijke nabijheid is voldoende parkeergelegenheid. Onze parkeerwachters helpen je graag aan een veilige parkeerplaats, volg hun aanwijzingen.

Ramsel is een deelgemeente van Herselt. Herselt is door zijn talrijke bossen en natuurgebieden gekend als een groene gemeente.

Ramsel was vanaf de 18de eeuw vooral bekend voor zijn steenbakkerijen. Deze economische activiteit bleef bestaan tot het eind van de 20ste eeuw. De in dit “steenbakkersdorp” uitgegraven kleiputten lieten duidelijk hun sporen na in het landschap. In de volksmond noemde men de klei “potjeir”. De Ramselse inwoners werden dan ook wel eens de “potjeirdabbers” genoemd.

De voormalige spoorweg Aarschot-Herentals-Turnhout, gekend als lijn 29, snijdt Ramsel in twee en werd in 1863 geopend en uitgebaat door de “Grand Central Belge”. Deze spoorlijn was belangrijk voor de Ramselse steenbakkerijen, voornamelijk om deze te voorzien van grondstoffen en het vervoeren van de bakstenen. De spoorlijn werd in 1986 gesloten. Nu doet de voormalige spoorwegbedding dienst als wandel- en fietspad, de zogenaamde Hageland-Kempenroute.

Alle afstanden vertrekken via de zogenaamde “Kleiput”, thans gemeentelijke visvijver. Zoals de naam doet vermoeden, werd hier de klei opgegraven voor de steenbakkerijen. Het gebied rond de “Kleiput” werd door de gemeente heraangelegd met prachtige wandelwegen.

Je wandelt daarna verder over een pad naast de Hageland-Kempenroute. Hierna splitsen de 6 en 9 km zich af, richting wijk “Roteinde”. Voor deze afstanden is er in het plaatselijke “Buurthuis” een rustpost. Na de rust keert de 6 km via de “Oude Steenovenweg” terug naar de startzaal. De 9 km maakt nog een omweg richting “Achter de Wereld” en de “Venusberg” om daarna terug te keren naar de Parochiezaal in Ramsel.

Over vlakke paden trekken we met de grotere afstanden verder zuidwaarts. Aan de rand van de Zuiderkempen stappen we richting Langdorp, het prachtige heuvelachtige Hageland in.

Deze afstanden lopen door het natuurgebied “de Blakers” naar de rustpost in de Gijmel. Na de rust keren de 11-18 en 27 km-stappers terug via het “Roteinde” vanwaar ze verder het parkoers van de 6 km volgen.

De 15-23 en 30 km keren terug door het natuurgebied “de Langdonken” waarna ze “Achter de Wereld” op het parkoers van de 8 km aansluiten.

De 18 en de 27 km 1ste maal en 30 km 1ste maal maken in de Gijmel een lus van 7 km, over de “Gijmelberg” en door “de Blakers” om daarna terug te keren naar de rustpost.

De 23 en de 27 km 2de maal en 30 km 2de maal maken een lus van 8 km in de richting van “de Heimolen” om daarna door de Langdorpse bossen terug te keren naar de Gijmelse rustpost.

Heb je na de wandeling een gezonde honger, dan kan je genieten van een lekker en vers gemaakt “Smoske”. Reserveer voor alle zekerheid uw “Smoske” reeds bij het vertrek via een aankoopbon. Dan ben je bij uw terugkeer in de startzaal er zeker van dat je niet op je honger blijft zitten.

Wij hebben getracht om voor de wandelaars opnieuw een mooie tocht uit te stippelen. Hopelijk is de zon van de partij om onze wandeldag nog wat extra in de verf te zetten.

Op zondag 6 oktober aanstaande verwachten wij jullie allen!

6e Wandelzoektocht voor kinderen

Voor de 6e maal richten wij ook een wandelzoektocht voor de jongste stappers in.

Onder het thema “Kids op stap” kunnen kinderen van 6 tot 12 jaar (die vergezeld moeten zijn van een volwassene) aan een wandelzoektocht deelnemen.

Reglementair ingeschreven kinderen en hun begeleiders zijn bij hun deelname ook verzekerd.

Bedoeling is de jeugd op een aangename manier kennis te laten maken met de wandelsport.

De afstand bedraagt 6 km. Na 4 km is er een tussenstop voorzien, waar zij even op adem kunnen komen. Hier kan een frisdrank of andere versnapering geconsumeerd worden.

Voor alle deelnemende kinderen is er als beloning een mooie prijs voorzien.fotogalerij Demer en Nete