wandeltochten‎ > ‎

"tussen Demer en Nete" - tocht Ramsel

Op zondag 7 oktober richt wandelclub “De Lustige Stappers”, al voor de 16e maal, de wandeltocht“Tussen Demer en Nete” in.  Je wandelt op de grens van de Zuiderkempen en het Hageland. Zoals bij de vorige tochten wordt er gestart vanuit de Parochiezaal in de Stationsstraat 39 te Ramsel.

Er in de onmiddellijke nabijheid voldoende parkeergelegenheid.

Een kort woordje uitleg over de vertrek gemeente. Ramsel is een deelgemeente van Herselt en is door zijn talrijke bossen en natuurgebieden gekend als groene gemeente. Vanaf de 18e eeuw was Ramsel vooral bekend voor zijn steenbakkerijen. De sporen in het landschap zijn nog merkbaar. Deze economische activiteit bleef bestaan tot het eind van de 20ste eeuw.

 lle afstanden vertrekken via de oude spoorwegbedding Aarschot-Herentals-Turnhout, gekend als lijn 29, in 1863 geopend en uitgebaat door de “Grand Central Belge”. Deze spoorlijn was belangrijk voor de steenbakkerijen van Ramsel, voornamelijk om deze te voorzien van grondstoffen en het vervoeren van de bakstenen. De spoorlijn werd in 1986 gesloten. Nu doet de oude spoorwegbedding dienst als wandel- en fietspad, de zogenaamde “Hageland-Kempenroute”.

 Onmiddellijk na de start is er een eerste splitsing. De 6 km en de 2de maal de 10 km vertrekken in de richting van de wijk “Steenovens”.

Na een mooie wandeling door enkele van de vele boomkwekerijen rond Ramsel, keer je via het wandel- en fietspad “Hageland-Kempenroute”, terug naar de startzaal.

De andere afstanden vertrekken ook langs de “Hageland-Kempenroute” in de richting van Aarschot. Je kan kiezen uit de afstanden 4 - 1ste maal 10 – 13 – 20 - 22 en 28 km.

De 4 km en de 1ste maal 10 km keren via de “Ramselberg” en de nieuw aangelegde paden rond de oude kleiput, terug naar de startzaal.

De 10 km is een combinatie van de 4 en de 6 km, je hebt dan de startzaal als rustpost.

De 13-20-22 en 28 km lopen door “de Blakers” en “Gijmelhoek” naar het rustpunt in zaal “St. Pietersvrienden” in de Gijmel Langdorp. Van hieruit maken de 20 en de 28 km (1ste maal) een lus van 6,1 km naar de Heimolen.  De wandeling gaat vervolgens verder door de Langdorpse bossen om daarna terug te keren naar de rustpost in de Gijmel.

 

De 22 km (1ste maal) en de 28 km (2de maal) maken van hieruit een bijkomende lus van 8,2 km.

Deze lus loopt via de gehuchten Elzen en Rozendaal naar het natuurgebied “de Langdonken”.

Na een tocht door de Langdonken keer je door de Langdorpse bossen terug naar de rustpost.

Na de rust keren alle afstanden vanuit de rustpost terug via de natuurgebieden “Blakers” en “Langdonken” terug in de richting van de wijk “Roteinde” in Ramsel. Je vervoegt na de Ramselberg de 4 en de 10 km 1ste maal, om terug te keren naar de Parochiezaal in Ramsel

Wij hebben opnieuw een mooie wandeling uitgestippeld. Hopelijk is de zon van de partij om onze prachtige wandeling nog wat extra in de verf te zetten. Wij verwachten u alvast.

 









route beschrijving naar de Parochiezaal Ramsel



Opmerkingen
VAN ASSCHE Johan
wandeling "tussen Demer en Nete" Ramsel

O


 



 

   



Comments